Djurhållning och girighet

Sen jag skaffade råttor igen och blivit lite mer insatt i hur deras avel går till och jag verkligen blivit förskräckt.
Mycket handlar då om allt som är fel i uppfödningen av våra underbara sällskapsdjur, alla fel djuraffärer gör i försäljningen av dem och okunskapen som finns runt hur dem ska hållas.
 
Är ännu inte 100% insatt i hur allt funkar så om något av det jag fått reda på inte stämmer säg gärna till :)
 
L80 är en en del av djurskyddslagen som handlar om just sällskapsdjur. 
"Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby"
 
Så låt oss börja med aveln.
De flesta djuraffärer får in råttor från grossister, vissa får även in från privata uppfödare som är lite bättre än grossister men om man säljer till en djuraffär är chansen stor att man inte är så seriös då alla seriösa uppfödare jag pratat med vill ha kontakt med alla personer som får råttorna och vill va säker på att dem kan bidra ett bra hem.
Men åter till grossisterna, de avlar först och främst för reptilmat. Självklart måste ju ormar och liknande få den mat dem behöver, skulle vara som att neka oss vårat kött. Problemet är hur det görs, HÄR är en länk som visar en typiskt grossistavel... Honorna går ständigt gravida i små utrymmen tills dem dör av utmattning från att ha haft så många kullar. Man tar aldrig temprament och sjukdomar i beräknelse. Låt mig säga det såhär, det minsta lagliga burmåttet för två råttor att vistas i är L60'h30'd30 och det tycker jag själv är alleles för litet endå.
Dem blir inte hanterade så de är pratiskt taget vilda och har ingen tillit till människorna när de som används som sällskapsdjur skickas iväg till djuraffären.
 
Så livet börjar alltså inte alls bra för våra små vänner, men hur har dem det hos djruaffären innan dem skippas iväg till hem till oss?
Oftast hamnar dem i akvarium med sågspån som bottenmaterial. Ett akvarium gör så att ångorna från urinet inte kan komma ut lika lätt vilket skapar en hemsk odör för de små och sågspånet inehåller väldigt mycket damm som försämrar deras luftvägar och terpentin som är cancerframkallande. Sen verkar det vara ofta som personalen inte kan se skillnade på honor och hanar då många på forumet fått hem en gravid hona.
Av egna erfarenheter så kan jag inte hylla djuraffärer alls, första råttan jag köpte skulle vara en hona men syntes väldigt tydligt att det var en hane. JAG såg det som åttaåring men personalen sade betsämt att det var en hona. Sen var han så otroligt liten, blev aldrig större än en bebis. Även köpt två honor från zoo som var så otroligt aggresiva och högg för minsta lilla, kunde inte få dem tama.
Förutom okunskapen av råttor så har VARENDA affär jag varit på haft smådjuren i samma rum som fåglarna? Tänk efter hur känsliga deras små öron är och får lov att stå bredvid skrikande fåglar 24/7, kan inte annat än att vara skadligt för dem.
Och vad händer med djuren som inte säljs? Som inte är gulliga små bebisar längre, man behöver inte vara ett geni för att gissa det.
 
Jättebra att några av dem fick åtminstone ett hem att bo i, men då kommer okunskapen hos köparna (talar såklart inte om alla). Många föräldrar kanske bara köper ett djur till sitt barn som sedan kommer tröttna på råttan, hamstern eller vad det nu är inom någon vecka. Så dem stackarna läggs upp på blocket ochh skickas från ett hem till ett annat vilket kan bryta ner djurets psyke. Dem kanske inte läst på något om djuret då det var mer av ett impulsköp och vet inte att just en råtta INTE ska ha springhjul, halm och sågspån i buren. Att dem MÅSTE ha minst en kompis av samma kön och en bred kost av kött, grönsaker och kolhydrater, att deras föda ska vara av de fyra sädeslagen och annat smått och gott gärna med lite hundmat. Att buren ska ha väldigt litet gallervstånd för en ung råtta kan klämma sig ut om avstånden är 2 cm.
Många vet inte grunderna i att äga ett särskilt djur utan man kanske tror att alla är likadana. Man har haft en kanin förut så då kan man ta hand om råttan på samma sätt?
Till och med när mamma och jag skaffade våran första råtta var det så många fel vi gjorde trots att vi försökt läsa på om allt. Men vi hade endå en ensam råtta, gav honom djuraffärsmat, hade ett springhjul m.m. 
Saker som en seriös uppfödare säger till en direkt, så man vet grunderna till hur djuret ska hållas. Den infon får man inte från affären.
 
Folk är mer eller mindre giriga, vill inte köpa en råtta för 300 om de finns för 75. De vill inte ta den där resan för att hämta dem eller ens göra undersökningar över vad det finns för uppfödare. Sen finns det såklart godhjärtade djurälskare som köper ett djur från affären just för att rädda det, men det gör mer skada en nytta då bara en ny stackare kommer ta dennes plats.
Man slänger runt djuren som om de var leksaker och bryr sig inte om deras hälsa.
Om man skaffar sig ett djur oavsett vad det är ska man vara beredd på att finnas där för denne resten av dens liv och inte bara slänga bort den när det inte passar längre.
Man ska lägga ner sin energi på att skapa det bästa möjliga liv för dem då de aldrig bad om att komma hem till dig eller ens om att födas, utan allt det ansvaret ligger på oss människor!

Kommentarer
Postat av: Mamma carina

Så bra skrivet.....

Jag vet nu i efterhand hur mycket fel vi gjorde med den första råttan vi hade - men vi visste inte bättre!!! Nu så har iallfall dina älsklingar det helt underbart på alla sätt, med en väldigt engagerad "matte" <3

Svar: Jo jag vet och tycker det e så skrämmande då vi faktiskt försökte ta reda på info men endå blev de så många fel ;O
Izabell "PinkObsession" Westin

2012-11-01 @ 21:11:53
URL: http://doggarnas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0